Drømmer du om at købe dit barn en bolig, så hedder det et forældrekøb. Forældrekøb er når forældrene køber en bolig for at leje den ud til deres børn. Der findes mange fordele og ulemper ved et forældrekøb. Der er derfor nogle ting du skal vide, inden du foretager dig et forældrekøb.
Skal dit barn have et sted at bo, måske mht. sit studie? Et forældrekøb kan være et godt alternativ, da i sikre jeres barn et sted at bo. Det kan være en ejerlejlighed eller en lejebolig. Eller måske også endda en andelsbolig eller et hus. Det er faktisk bare op til jer. I skal først og fremmest dog sikre at ejerforeningen godtager udlejning.
I kan spørge den specifikke ejendomsmægler ved eventuelle spørgsmål om udlejning af boligen/lejligheden.
Fordele ved forældrekøb
Den første fordel er, at dit barn får et sted at bo. Dette er især ønsket, når det gælder studielivet.
Andre fordele er, at skatten kan vælges mellem tre muligheder. Nemlig, at det går efter de almindelige skatteregler, hvilket er meget nemmere at håndtere. Desuden kan renteudgifterne fratrækkes. I kan derfor betale mindre i AM-bidrag.
I får desuden også kapitalafkastordning. Dette er et godt alternativ til virksomhedsordningen, da det er meget nemt at administrere.
Dit barn kan desuden bo meget billigt med et forældrekøb. Hvis barnet stadig ikke har råd til at bo i lejligheden efter SU og evt. børnepenge, så kan forældrene gøre sig brug af den årlige skattefri gave, der ligger på 60.000 kr.
Desuden har barnet også en mulighed for at søge om boligsikring. Er boligen også stor, kan barnet overveje at udleje et værelse til en studiekammerat. Dette resulterer i en god fortjeneste og dermed kan barnet også få nemmere ved at betale for udlejningen.
Endnu en fordel er, at du kan give arveforskud via dit forældrekøb. Mange forældre sælger nemlig lejligheden til barnet ca. 1 år før studiet er færdigt. Ifølge SKAT må man nemlig sælge til 15%. Herefter kan barnet sælge boligen til markedspris. Gevinsten er skattefri.
Ulemper ved forældrekøb
Når barnet er færdigt med sit studie eller ønsker at flytte, skal i til at sælge boligen videre. Dette kan tage lidt tid og kan også eventuelt resultere i tab. Markeret udvikler sig konstant og det er ikke til at sige, hvor meget I kan sælge boligen for igen. Boligpriser svinger konstant fra år til år. Det kan derfor varierer meget, og det kommer selvfølgelig også an på, hvor mange lejligheder til salg, der findes i det specifikke område.
Da I faktisk også er en udlejningsvirksomhed, skal I også foretage regnskab. Når I desuden skal sælge lejligheden igen er værdistigningen skattepligtig, da I ikke selv har boet i boligen.
Lejeindtægten er som udgangspunkt personlig indkomst for forældrene og lejeindtægten lægges således sammen med forældrenes øvrige personlige indkomst. Personligindkomst beskattes med op til 56,7% inkl. arbejdsmarkedsbidrag. Til gengæld har forældrene dog fradrag i den personlige indkomst for driftsudgifter, altså f.eks. fællesudgifter, forsikring, vedligeholdelsesudgifter og ejendomsskatter. Dermed har I også et skattefradrag, der skal tages stilling til.
Der er bare om at hoppe i boligportalen og finde den perfekte bolig for dit barn.